FORLOVELSE – FRIERE – RING – POLTERABEND – VEJRVARSLER

Vil du gifte dig med mig?
Med eller uden ring – nu er det lidt alvor.
En forlovelse er en bekendtgørelse til vennerne af de to og omgivelserne i al almindelighed, at forholdet har udviklet sig. At de to har et ønske om at tilbringe livet sammen, og ønsker således at blive betragtet som par, med de følger det har for det sociale liv.
Familiemæssigt betyder det at begge bliver inviteret til fødselsdage, konfirmationer, bryllupsdage og hvad der eller medfører samling i familiekredsen.
Om parret ud over at annoncere sin forlovelse også vil bære en forlovelsesring er der ingen grundlæggende regler for i dag, men det er nok nødvendigt i de fleste tilfælde for at blive taget alvorligt af omgivelserne.
Forlovelsesringe er betydelig mere individuelle i dag end de tidligere glatte ringe med indgraveret navn og dato, og ofte er pigens ring med en sten af en eller anden ædel eller halvædel substans, fordi den er flot eller fordi det er pigens yndlingssten.

Højre eller venstre hånd til forlovelsesringen er der delte meninger om men et flertal vælger højre hånd til forlovelsesring (og venstre hånd til vielsesring).

I virkeligheden er der normalt ingen juridisk indblanding overhovedet omkring en forlovelse. Det vil sige ingen juridiske konsekvenser ved en eventuel ophævelse af forlovelsen.
Trolovelse bliver ofte beskrevet som en benævnelse for forlovelse i gamle tider, men her var der mange konsekvenser ved en hævet trolovelse.
Grunden til dette var dog ikke så meget at der blev taget mere alvorligt på brud dengang, men snarere at trolovelse i virkeligheden ikke kan sammenlignes med en forlovelse. Trolovelse har altid haft en noget mere vidtgående betydning. Det var endog på tidspunkter den eneste nødvendige bryllupshandling. Senere bevarede trolovelsen stadig at blive betragtet som begyndelsen på ægteskabet af folket. Præsterne derimod, gjorde alt for at trolovelsen efterfølgende skulle verificeres eller bevidnes af præsten.
Således opnåede præsterne at få presset et nyt regelsæt igennem i år 1582, hvorefter trolovelse lovbefalet skulle bekræftes med en kirkelig velsignelse.
Det er stadig manden der frier i langt det overvejende antal frierier.
Men omstændighederne må ellers siges at være blevet opdateret en del de sidste par tiår. Nogle mener åbenbart at frieriet ikke er nok i sig selv til at blive dagens store oplevelse, og kombinere det med yderligere garniture, i form af at fri midt i en anden oplevelse. Det kan være en familie eller vennefest; eller i andet offentligt regi, måske direkte tv udsendelse, hvor Superbowl ses som den suveræne (og naturligvis uopnåelige) arena for en amerikaner. Det vil absolut give de fleste tilskuere … til en sag der udelukkende handler om to personer!
Det kan være sjovt at være passiv tilskuer, men den der modtager et offentligt frieri er under et ekstremt pres og siger derfor ja i øjeblikket. Måske var det hensigten, at han var klar over muligheden af at lægge pres på, men risikoen er altid til stede at hun siger nej, og så ligger både venskab som fremtid sammen i ruiner.

Der er mange historiske måder at fri på, men med det stigende ønske at selv bestemme, kombineret med ændret seksualmoral og ændrede juridiske regler for frieri (som jo ret beset er en lovning om ægteskab), kan vi ikke sammenligne med ‘de gode gamle dage’ mere.
At frieriet i dette Bryllupsleksikon er placeret efter emnet ‘Forlovelse’ skyldes netop at forlovelse også kan være et ungdomsfænomen, der mere sigter på øjeblikket (ikke at date andre), end tanken om ægteskab, som ret beset er den naturlige følge på frieriet (der selvfølgelig samtidig er en forlovelse).
Er frieri har som regel et ‘guldafsnit’.
Det kan være en gave der bliver overrakt hans ønskede brud mens han ligge på knæ og spørger om hun vil gifte sig med ham.
Det kan være en forlovelsesring med eller uden sten (hvor der er blevet reserveret en herremodel ved guldsmeden til senere afhentning….), eller det kan være en pyntering eller hvad som helst andet – (oftest) fra en guld- eller sølvsmed.På skuddagen har kvinderne ret til at fri – eller muligvis at satse! For siger manden nej skal han ifølge traditionen ryste op med 12 par handsker. Det må siges at være et godt lager på garderobehylden, men det giver ikke meget varme i de kolde vinternætter.

Polterabend
De store venne- og venindefester.
Polterabend har siden skikken kom på banen i 1800 tallet, været et lystigt gilde for gommen og hans venner. At der blev drukket er ikke særlig specielt, for der er altid blevet drukket når der er gilde. Det der adskiller dette drikkegilde fra andre var ‘det muntre køkken’ – der blev larmet en del (tysk: poltern=larme) for at skræmme underverdenen bort. Det gjorde man blandt andet ved at knuse lerpotter og tallerkener på parrets kommende hjem.
Skikken at fejre/sikre overgangen til samlivet går dog endnu længere tilbage. Siden 1500-tallet har der været afholdt svend- og møkvæld i norden (uddrikningslag – udtagsgilde).

Polterabend har siden udviklet sig fra udelukkende at bestå af druk og ligne en udsvævende avanceret gymnasiefest (hvor der tidligere skulle tages mere eller mindre hensyn til åndeverdenen), til et begreb indenfor rækken af festligheder. Og det er i dag blevet en hel industri i sig selv. Den geniale udvikling for denne festindustri er, at det er lykkedes dem at flytte festen frem til et ikke specificeret tidspunkt før brylluppet – samtidig med at pigerne i ligestillingens navn også er kommet på banen med en festlig aften i byen med veninderne.

Udviklingen må siges at være gået mere i den humane retning efter 70’ernes og 80’ernes ydmygelser i festens navn, hvor den gifteklare måtte underlægge sig hvad såkaldte venner kunne finde på, måske bedst fremstillet af “De Nattergale”.

Nå, men det var op af næste formiddag før vi kom hjem
Folmers mor ha’d fundet hans bryllupstøj frem
Han var lidt sløj, så vi fyldt’ ham op med Panodil
Og kjor’e ham hen I æ’ kirk’ og sagde: “Folmer, smil!”
Så sad vi I æ’ kirk’ og grined’ æ’ røv I laser
Da Folmer han blev giwt I alle si’ bandager
Han ha’d mistet en par tænder og var blevet en smule halt
Men a tror nok han syntes det var sjov
– Når alt kommer til alt

Tilsvarende kan nævnes engelske Martin Clunes (Når mænd er værst – Doc Martin), der i ‘Staggered’ (1994) vågnede op efter sin polterabend, uden en trævl på kroppen og på en skotsk ø, på sin bryllupsdag.
På amerikansk går det også helt galt i ‘Very Bad Things’ (1998). Christian Slater og Cameron Diaz viser konsekvenserne efter en polterabend der må siges at gå over gevind.

Polterabend har ligesom fundet sin rette form i dag. Det er en fest for vennerne, der udmærket kan have specielt improviseret indhold, men på dansk så hygger vi os. Det kan være med elastikspring, paintball, go-cart, rollespil eller måske en mavedanser for drengene. Pigerne kan finde tilsvarende underholdning, hvor mavedanseren for eksempel er dem selv, eller de vil forkæles med håndlæsning eller personlig pleje eller måske indspille en cd til evigt minde.

De onde kræfter har altid haft særlig god mulighed for at udøve deres magt, når mennesket er i en overgangsfase. Overgangen til ægteskab er den største ændring der findes i menneskets liv, og derfor sættes der kraftigt ind der. Vil man sikre sig, kræves der stor agtpågivenhed.
Den bedste form for beskyttelse er ved hjælp af larm og ballade, som holder underverdenens onde væsener borte.

Vejrvarsler
De sidste dages vejr åbenbarer det skjulte.

2 dage før brylluppet:
Dette er gommens dag, og vejret viser hans sind.

Dagen før bryllup:
Dette er brudens dag, og vejret afslører hendes sande personlighed.

Bryllupsdagen:
Dette er brudeparrets dag, og vejret er et udtryk for hvordan ægteskabet bliver.

At blive gift i snevejr betyder rigdom.
Sne og regn taler for materiel velstand (det regner med guld).
Regn på brudesløret bringer lykke.
Storm betyder et stormfuldt ægteskab.
Gråvejr (især helt uden regn)varsler et ulykkeligt ægteskab.
Solskin giver et kærligt og langt ægteskab.