Tidernes holdninger til Borgerligt bryllup
Betragtninger om ægteskab, ikke mindst det borgerligt ægteskab, som satte kirkens magt under fode og som først blev knægtet i 1923 hvor den gamle middelaldermagt kirkerne havde tiltaget sig, mistede sit monopol på ægteskabsbemyndigelsen.

Kirken fik et lille tilbageslag som overdominerende, da vi med grundloven i 1849 fik religionsfrihed. Imidlertid var det ikke et valg mellem Kirkelig eller borgerlig vielse, men et valg mellem Folkekirken og et andet trossamfund, idet man til borgerlig vielse ikke kunne være medlem af Folkekirken.
Først fra 1923 var der frit valg til borgerlig vielse i Danmark uanset kirketilhørsforhold og statistikken viser med al tydelighed at der var et udbredt ønske om fravalget af kirke i de juridiske forhold som i et ægteskab er nøje præciseret.
Der var ikke mange der i forløbet ønskede at tage kampen op mod kirken, men enkelte turde dog stille sig om med sin mening, og her følger nogle artikler fra tidsskriftet Tilskueren, samt diverse avisartikler fra det borgerlige bryllups gennembrud fra 1923.

Og så tager vi også lige smilet med.